سه‌شنبه ۲۸ آذر ۱۳۹۱ - ۱۲:۱۶
مدیر حوزه علمیه استان قم: حوزه علمیه عهده‌دار ادامه مسئولیت پیامبر(ص) و ائمه(ع) است

حجت الاسلام والمسلمین احمد فرخ فال با اشاره به این که حوزه علمیه عهده دار ادامه رسالت و مسئولیت پیامبر(ص) و ائمه(ع) است، تاکید کرد: پژوهش با حوزه عجین شده است.

به گزارش خبرگزاری حوزه، مدیر حوزه علمیه استان قم، امروز28 آذر به به مناسبت هفته پژوهش در نشستی با اصحاب رسانه، ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهید آیت الله مفتح و وحدت حوزه و دانشگاه، اظهارداشت: حوزه علمیه در همه اعصار نسبت به آشنایی جوامع بشری به معارف حقه ی اسلام ناب و تشیع احساس مسئولیت داشته است و علمای ربانی دین هرگز نسبت به آنچه که پیرامون دین اتفاق می افتد، بی تفاوت نبوده اند. .

وی با اشاره به تلاش های علمی بزرگانی همچون آیت الله العظمی برجرودی و شهید مطهری، ادامه داد: مرحوم آیت‌الله العظمی بروجردی با احساس مسئولیت در رابطه با ترویج دین اسلام، شهید آیت الله بهشتی را به یکی از کشور های اروپایی اعزام و به تبلیغ و گسترش و صیانت از دین اسلام پرداختند.

حجت الاسلام والمسلمین فرخ فال یادآور شد: مکاتبات مرحوم کاشف الغطا و حضرت آیت الله بروجردی نشان از اهمیت و تلاش های جدی بزرگان دین برای ترویج آموزه های مکتب اسلام دارد.

حوزه در صیانت از دین بی تفاوت نیست

وی با بیان این که حوزه های علمیه در طول تاریخ نسبت به معارف حقه دین بی تفاوت نبوده اند، تاکید کرد: به طور حتم مسئولیتی که بر عهده پیغمبراکرم(ص) بوده، در دوران غیبت، حوزه های علمیه و روحانیت عهده دار آن هستند .

مدیر حوزه علمیه استان قم ادامه داد: تا قبل از غیبت صغری این مسئولیت به طور مستقیم بر عهده انبیا و ائمه(ع) بود و به صورت غیر مستقیم زراره ها و ابابصیر ها انجام وظیفه می کردند، اما بعد از غیبت کبری این مسئولیت برعهده علما گذشته شد.

حجت الاسلام والمسلمین فرخ فال با بیان این که مراجع عظام و علما نواب عام امام زمان (عج) هستند، اظهارداشت: مراجع عظام تقلید و علما در شبهه زدایی از دین و حفظ و صیانت از آن مسئولیت مستقیم دارند؛ بنابراین مسئولیت انبیاء و اولیاء که تبیین و معرفی آیات و نشانه های الهی به مردم بوده را بعد از غیبت کبری، علما انجام می دهند .

وی، نقش ولی فقیه و مراجع را در حوزه های علمیه کلیدی دانسته و گفت: تمام مراحل علمی حوزه در سطوح مختلف بر محوریت آن کاری که قرآن بر عهده پیغمبر اسلام(ص)گذاشته است، می باشد، لذا با برنامه ریزی کامل و جامع بزرگان و مسئولین حوزه، در تمام مقاطع تحصیلی پایه و سطح تحصیلی ترسیم شده است .

مسئول حوزه مدیریت حوزه های علمیه کشور در بخش دیگری از سخنان با طرح سئوالی مبنی بر این که "پژوهش در حوزه از کدام مرحله آغاز خواهد شد؟" اظهارداشت: در آیه نفر، ماموریت اصلی حوزه و طلاب که همانا تفقه در دین می باشد، ذکر شده است؛ بنابراین طلاب بعد از ورود به علوم پایه، مسائل کلیدی دروس را فراگرفته و در مراحل عمومی که از سال سوم آغاز می شود، عملا وارد عرصه پژوهش می شوند.

حجت الاسلام والمسلمین فرخ فال اضافه کرد: طلاب در سال اول تحصیل با فراگیری تئوری های پژوهشی، صرف و نحو را فرا می گیرند و در سال سوم به صورت کاربردی وارد مبانی نحو و تجزیه و ترکیب شده و به همین ترتیب با منطق، اصول و فقه آشنا شده و پایه های علمی خود را با پژوهش محکم و قوی می کنند.

وی، سطح دو حوزه را اوج ورود طلاب به عرصه پژوهش ذکر کرد و ادامه داد: طلبه ای که بعد از سطح یک، وارد سطوح بالاتر می شود، کار های علمی خود را با مبانی پژوهشی انجام می دهد.

حذف پژوهش، حذف سطوح علمی است

مسئول حوزه مدیریت حوزه های علمیه کشور با بیان این که حذف پژوهش، حذف سطوح علمی بشمار می رود، تاکید کرد: عجین شدن تئوری های علمی با پژوهش از ویژگی های سطوح عالی حوزه محسوب می شود، چرا که اجتهاد، ایجاد قدرت در طلبه برای تجزیه و تحلیل آموخته های علمی است .

حجت الاسلام والمسلمین فرخ فال ادامه داد: جایگاه پژوهش در حوزه یک جایگاه جدی و عجین شده با همه مراحل آموزشی است که  بعد از پیروزی انقلاب در مسیر شکوفایی هرچه بیشتر قدم گذاشته است.

مسئول حوزه مدیریت حوزه های علمیه با بیان این که قبل از انقلاب در مجموعه حوزه علمیه قم تنها مکتب اسلام منتشر می شد، خاطرنشان کرد: امروز بیش از 150 نشریه و مجله  علمی تخصصی حول محور دین منتشر می شود که نیمی از آن، محصول حوزه علمیه و مراکز حوزوی در قم است.

مدیر حوزه علمیه استان قم با اشاره به برنامه های پژوهشی مدارس علمیه، ابراز داشت: در خصوص مدارس موفق علمی پژوهش محور نیز اگر قبل از انقلاب مدرسه شهید قدوسی به چشم می خورد، امروز مدارس زیادی با همان الگو و هدف و با شتاب بیشتری مسیر موفقیت را در پیش گرفته اند .

پژوهش جزء کلیدی ترین برنامه های حوزه است

وی در ادامه با اشاره به بازدید اعضای شورای عالی حوزه از مدارس علمیه موفق قم، گفت: بازدیدهای اعضای شورای عالی از مدارس موفق، نشان می دهد که پژوهش جزء کلیدی ترین برنامه هاست؛ به طوری که علاوه بر تشکیل کانون های علمی، نزدیک به 100 نشریه علمی تخصصی در  همین مدارس منتشر می شود.

مدیر حوزه علمیه استان قم، نام گذاری هفته ای به نام "هفته پژوهش" را موثر دانسته و گفت : گرامیداشت هفته پژوهش می تواند کار بسیار مشفقانه برای واحد های آموزشی در کل کشور باشد .

حجت الاسلام والمسلمین فرخ فال در ادامه با اشاره به عملکرد معاونت پژوهش ستاد مرکزی حوزه های علمیه، اظهارداشت: معاونت پژوهش د ر ستاد حوزه های علمیه سیاست های کلان پژوهشی را ارائه و معاونت های پژوهش در مدیریت های استانی در راستای عملیات سازی این سیاست ها و طرح ها حرکت می کنند.

دین خود را به شهدا ادا کنیم

وی همچنین با اشاره به دستاوردهای وحدت و حوزه دانشگا،ه گفت: امیدواریم که دین خود را به شهیدان مفتح و مطهری که حقیقتا کار ارزشمند در ایجاد وحدت حوزه و دانشگاه انجام دادند ، ادا کنیم.

مدیر حوزه علمیه استان قم تصریح کرد: حوزه های علمیه و مراکز آموزش عالی می بایست با برنامه ریزی دقیق و منسجم وحدت عملی را اجرایی کنند و با اهتمام به مقوله پژوهش که مورد تاکید مقام معظم رهبری و مراجع عظام است، از کیان دین اسلام و ارش های انقلاب صیانت کنند .

مدیر حوزه علمیه قم همچنین اجرای طرح ساماندهی دروس سطح عالی حوزه علمیه قم را یکی از موفق ترین طرح ها  ذکر کرد که ثمرات ارزشمندی داشته است.

دروس سطح یک ساماندهی می شود

وی در خصوص ساماندهی محدوده های دروس سطوح عالی نیز گفت : خوشبختانه با تلاش جمعی از اساتید محدوده های دروس سطح عالی ساماندهی شد که هدیه ای از جانب مدیریت حوزه علمیه استان به طلاب می باشد و انشالله ساماندهی دروس سطح یک نیز به صورت جدی در حال انجام است

حجت الاسلام والمسلمین فرخ فال در بخش پایانی سخنان خود با بیان این که استقلال حوزه از ویژگی های بارز آن است، اظهارداشت: حوزه ها علمیه از بدو تاسیس تا کنون، استقلال خود را حفظ کرده اند و امام راحل، رهبر معظم انقلاب و مراجع عظام تقلید نیز بر مسئله استقلال مالی حوزه تاکید داشته و دارند.

مسئول حوزه مدیریت حوزه های علمیه ادامه داد: همان طوری که مقام معظم رهبری فرمودند، باید حوزه های علمیه با همان قناعت و بسنده کردن به آن چه دارند، استقلال خود را حفظ کنند

تولید 1200 اثر پژوهشی

در ادامه این نشست، حجت الاسلام والمسلمین رفیعی، معاون پژوهشی حوزه علمیه استان قم گزارشی از برنامه ها و فعالیت های این معاونت را ارائه کرد.

وی با اشاره به محصولات پژوهشی حوزه علمیه قم گفت: از ابتدای سال جاری بیش از 1200  اثر پژوهشی از سوی طلاب ارائه شده که برخی از این آثار در قالب کتاب منتشر شده است..

حجت الاسلام والمسلمین رفیعی اضافه کرد: بیش از 40نشریه دارای رتبه علمی بصورت فصلنامه و یا دو فصلنامه در حوزه علمیه قم و مراکز وابسته به آن منتشر می شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha